OBS! Under september-oktober 2019 pågår arbete med att omstrukturera webbplatsen . Vi ber därför om ursäkt för att innehållet inte är uppdaterat. På återseende!

Nyhetsbrev 2018-11-23

Hej!


Julbelysning i Uppsala City 2018.

Det känns som om hösten bjudit oss i Uppsala på mörker länge så den nyligen uppsatta julbelysningen i city är verkligen ett välkommet ljustillskott. Det dröjer ända tills 21 december innan dagarna återigen blir längre så vi försöker lysa upp tillvaron med en återblick på en händelserik höst på IoT Sverige och kikar slutligen lite på vad kommande period har att erbjuda.


Smarta Offentliga Miljöer

IoT hubben Smarta offentliga miljöer som drivs av Lunds kommun och Malmö stad i samarbete med Future by Lund, bjöd in till projektträff den 20 november där programchef Jin Moen deltog. Hubben har varit i gång i ett år och de olika delprojekten som handlar om bland annat resvanor, stadsodling, on-demand sophämtning och infrastruktur för sensornätverk, delade med sig av resultat och erfarenheter så långt. Mer om alla projekt kan ni se och läsa på hubbens webbsida: http://futurebylund.se/smarta-offentliga-miljoer Vi fick även lära oss hur IoT skapar nytta på landsbygden genom Sveriges första testbädd för Smarta byar, http://smartabyar.se/ Under eftermiddagen fick alla deltagare prova på några AR- och VR-tillämpningar samt delta i en workshop om hur denna teknik kan användas i relation till IoT-lösningar.


Internetdagarna

Agneta Ekholm besökte Internetdagarna på Waterfront Stockholm 19-20 november. På måndagen följdes spåret ”Skolans digitalisering – vilka kunskaper ska eleverna få?” och eftersom hela dagen filmandes kan ni se alla föreläsningar här: https://youtu.be/b2l0x10mcnc. På tisdagen byttes spåret till ”Digital kompetens – en demokratifråga” och även den serien föreläsningar filmades och kan ses här: https://youtu.be/fsy3YCtySo0.

På tisdagen talade Carl Heath, RISE, som också är regeringens särskilda utredare för att värna det demokratiska samtalet, på spåret ”Skolans digitala utmaning för likvärdig användning” (startar vid 2.42 https://youtu.be/KC7mO9THis8). Carl är även projektledare för Kungsbackas IoT-hubb Skola.
Är ni intresserade av något annat spår finns det inspelningar från de flesta, det går bra att söka här: https://internetdagarna.se/program/


Smart City Expo World Congress i Barcelona

Programchef Jin Moen tillsammans med Magnus Anseklev, Indentive
i den nordiska paviljongen på Smart City Expo World Congress.

Den 13-15 november arrangerades Smart City Expo World Congress i Barcelona och programchef Jin Moen fans på plats i IoT Sveriges monter i Nordic Pavilion (http://www.nordicpavilion.org/) tillsammans med representanter från SME-företaget Indentive. Även IoT-hubben Smart hållbar stadsutveckling fanns på plats i Stockholm stads monter. Mässan bjöd på ett utmärkt tillfälle att få en global översikt över området smarta städer samt att nätverka med andra nordiska aktörer. Sverige och Norden utmärker sig i att sätta människans behov i fokus i den hållbar staden, vilket är något vi ska fortsätta att lyfta fram och bygga vidare på.


Årskonferens och partstämma

IoT för ett bättre samhälle – med människors behov i centrum.

Den 24 oktober var det dags för årskonferens och partstämma och deltagarna fick höra programchef Jin Moen berätta IoT Sverige och vår verksamhet och alla 13 IoT-hubbar presenterade sig och Elin Ankerblad, grundare av Doberman, föreläste på temat ”Radikal samhällsnytta – så får du effekt av din IoT-satsning”. För er som vill se en repris av presentationerna och Elins inspirationsföreläsning som filmer finns de tillgängliga här: https://iotsverige.se/arskonferensen-2018/ Där finns också de presentationer (PowerPoint) som våra IoT-hubbar hade.

Vi har fått positiv respons på årskonferensen både på plats och efteråt och det känns väldigt bra!

Efter årskonferensen var det dags för partstämman. Den nya styrelsen som valdes ser ut som följer;

Petra Sundström, Sandvik AB, ordförande

Helena Forsmark, HiQ, vice ordförande

Kristoffer Andersson, Topgolf Sweden AB

Markus Bylund, Uppsala Kommun

Christoffer Börjesson, Fastighetsägarna Stockholm

Felix Krause, SKL

Azadeh Lithammer, Region Skåne

Torbjörn Lundahl, Ericsson

Jenny Sperens, RISE

Christian Rohner, Uppsala universitet

Partstämman röstade också igenom några små förändringar av stadgarna för IoT Sverige. De nya stadgarna kan man läsa här: https://iotsverige.se/stadgar/


Har du och dina kollegor genomfört Sveriges bästa utvecklingsprojekt?

I samarbete med Kvalitetsmässan uppmärksammar IoT Sverige GötaPriset 2019. Den svenska välfärden måste hela tiden utvecklas i takt med förändrade utmaningar och nya möjligheter. Digitalisering, innovationer och nya idéer som skapar hållbara lösningar för hållbara liv i hållbara samhällen, är en förutsättning för att vi även i framtiden ska kunna erbjuda en välfärd i världsklass. Ett smartare samhälle för alla, helt enkelt.

GötaPriset är öppet för alla – offentliga, privata eller idéburna utförare. Det kan vara stora och övergripande utvecklingsprojekt eller vardagsförbättringar. Det viktiga är att projektet kan utveckla den gemensamma välfärden. Vinnaren får 100 000 kronor och kommer att uppmärksammas för arbetet både inom och utanför din organisation och din verksamhet kan utvecklas. Erfarenheterna kan spridas och bidra till en bättre offentlig verksamhet.
Läs mer om hur man deltar och bedömningskriterierna på GötaPrisets webbplats. Senaste anmälningsdag är 13 december 2018.


Verksamhetsberättelse 20170701-20180731


IoT Sveriges verksamhetsberättelse.

För er som vill veta mer om vad IoT Sverige gjort under förra verksamhetsåret kan verksamhetsberättelsen laddas ner från den här länken: https://2020-04.iotsverige.se/wp-content/uploads/sites/4/2018/10/Verksamhetsber%C3%A4ttelse_IoT_Sverige_20170701_20180731.pdf
Här hittar ni bland annat information om alla våra 13 IoT-hubbar och de strategiska projekt som genomförts samt SME-satsningen, mer om den gångna periodens aktiviteter vid programkontoret, samt en kortare sammanfattning av resultatet från treårsutvärderingen av programmet.

Environmental Applications based in Internet of Things

Deltagarna vid den internationella konferensen i Santiago de Chile, Chile
som programkontoret och IoT-hubben LoV-IoT i Göteborg besökte 23-28 september.

Den svenska delegationen med representanter från IoT-hubben LoV-IoT och IoT Sveriges programchef Jin Moen, samt deltagare från miljöförvaltningen i Göteborgs stad, IMCG, Insplorion, IVL Svenska Miljöinstitutet, Molina Center Santiago de Chile, Talkpool och Uppsala kommun, deltog vid den internationella konferensen ”Environmental Applications based in Internet of Things”. Vid konferensen medverkade ordförande för SOFOFA (ett chilenskt industrikluster) Barnardo Larraín Matte, Chiles miljöminister Carolina Schmidt, vice VD för CORFO (Chiles motsvarighet till Vinnova) Sebastián Sichel, nobelpristagaren i kemi 1995 Mario Molina samt Oskar Stenström som är Sveriges ambassadör i Chile.
Ett samarbetsavtal mellan SOFOFA och LoV-IoT-projektets parter att undertecknades. Målet är att globalt validera och paketera en prototypteknologi för lågkostnadssensorer, baserade på en IoT-plattform för att utföra miljöövervakning. Detta syftar till att förbättra folkhälsan i världen, med ett fokus på Smart City som möjliggör bättre beslutsfattande och beteendeförändring tack vare en universiell tillgång till denna typ av information. Lösningen kommer också att möjliggöra utveckling av intelligenta varningar.

Vad händer härnäst?


Berghs Explore

Berghs School of Communication har tillsammans med programkontoret valt ut sju IoT-hubbar att arbeta med i projektet Berghs Explore https://www.berghs.se/artiklar/tag/berghs-explore/. Projektet startas 3 december och slutredovisning sker den 19 december. Berghs-studenterna kommer att besöka IoT-hubbarna 4-5 december för att förstå vad hubbarna arbetar med och deras utmaningar och problemställningar (deras insiktsarbete). Sedan kommer de att gruppvis arbeta fram idéer och lösningar (ett fiktivt case) till hur ett kommersiellt bolag skulle kunna skapa en hållbar affär kring att lösa problemet och idéerna presenteras online i form av en film.

Samarbetet med Berghs School of Communication kommer också att leda till en manifestfilm för IoT Sverige som ska levereras i januari och IoT-hubbarna erbjuds även en distansutbildning i innovationsmetodik som beräknas starta i mars.


Ny medarbetare på programkontoret

Olle Bergdahl.

Vi hälsar vi vår nye projektkoordinator Olle Bergdahl hjärtligt välkommen till programkontoret! Olle arbetar idag som e-strateg vid Uppsala kommun, och tillträder sin tjänst den 1 februari, och han kommer då att själv få berätta lite mer om vem han är.


Agneta och Jin på årskonferensen, 24 oktober 2018.

Med vänliga hälsningar

Agneta & Jin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!